Rabu, 21 Disember 2011

NILAI MURNI 5 - AMALAN BUDAYA MENABUNG

Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia...

ceritanya bermula bila aku terkenang balik kenangan aku masa kecik-kecik dulu masa sekolah rendah. masa tu aku hensem lagi cuma awek jer takde sebab tak tawu pon apa itu awek..hahaha..entah macam mane pulak malam nie boleh teringat kenangan lama-lama dulu..sekali teringat kenangan lama memang best sangat..

sebab aku teringatkan pasal aku kumpul duit masa kecik-kecik dulu, so aku nak kongsi ler dengan korang semua mengenai amalan nie..seperti mana yang kita taw, amalan menabung memang sangat-sangat di didik oleh ibu bapa semenjak dari kecik. kalau tak percaya korang cuba recall balek sejarah silam korang masa kecik-kecik dulu, ada tak parents korang belikan tabung ayam untuk korang...mesti ada kan.....

kalau takde mesti sebab diorang sendiri dah ada buka akaun untuk korang dan diorang just penama jer untuk akaun korang tue...

           kisah bermula..............{thayyibbb............

masa dulu pegi sekolah rendah, guru kelas selalu pesan dekat murid-murid supaya berjimat cermat..duit belanja yang abah bagi boleh ler simpankan dalam tabung. kalau nak lebih jimat boleh bawak bekal dan makan dekat kantin.(seriously ini adalah pengalaman sebenar aku)

bila dah guru kelas aku cakap macam tu, aku balik jer rumah terus terfikir nak menabung..rasa macam seronok juga kalau menabung. so, aku pun teruskan hajat aku..taraaaa~~~

tabung buluh aku siap.....

penat aku pegi carik buluh lepas tue pegi potong buluh dengan gergaji..masa tue memang budak-budak hingusan lagi sampai nak buat tabung buluh pun tak taw..apa lagi, sebab kes kedungulan, aku boleh potong buluh 2 bukan dekat ruas dengan ruas..ape lagi, tabung aku berlubang ler..hahaha..nak dijadikan cerita tetibe idea datang...


                  ting.....................                                     idea datangg.....

taw tak ape idea aku masa tue..aku amek penutup ridsect fumakila yang memang digunakan semenjak turun temurun, lepas tue aku sumbat dekat bulu tabung aku, teros muat-muat jer...untung aku..lepas aku tutup dengan kepala penutup ridsect tue, aku simenkan jer teros tabung aku tu..hebat tak hebat punye azam aku tak keluarkan balik duit tabung aku..

akhirnya aku pun menabung ler sampailah aku hari raya..kutip duit raya banyak-banyak lepas tue menabung...last sekali mak aku amek duit aku suma then masokkan dalam BANK ISLAM..masa tue aku memang menangis kuat-kuat ler..mau aku tak menangis..mak aku cakap nak bagi duit tue dekat bank islam..masa tue mak aku guna akaun "WADI"..

lepas aku kehilangan sume duit dalam tabung aku tue,aku terus tak nak menabung dah sebab aku takut nanti mak aku akan amek lagi sekali semua duit yang aku tabungkan..haha..

..............................tapi...............................

ada satu kisah yang buatkan aku menabung balik. waktu tue sume budak-budak gila maen kereta "dashing kuro" entah ler enjaan die macam mane..tapi cara nk pronouns die memang macam tue..masa kecik-kecik dulu tengok  cerita let and go dekat tv3 teros jadi gila nak maen kereta kecik tue..hihihi

aku pun dengan penuh bersemangat kumpul duit belanja sekolah..aku ingat lagi masa tue duit belanja aku pegi sekolah rendah cuma RM0.60 jerk yang mak bagi. mak akan bagi duit 20sen 3 keping then seposen sekeping.lepas tue aku mesti akan simpan 30sen dalam tabung yang baru aku buat pulak..so, aku akan bawak duit pegi sekolah just 30sen jeler..masa tue aku tak pernah membebel pun duit sekolah sikit..hihihi

gambar hiasan

lepas dalam 2 minggu aku kumpul duit aku boleh beli kereta "dashing kuro" yang aku maksudkan tue..hahaha..aku memang suka sangat-sangat ler bila dapat maen kereta kecik 2..budak-budak ler katakan..hahaha

akhirnya disebabkan oleh sikap aku yang menabung nie, aku berjaya mencapai cita-cita dan juga hasrat aku..betul cakap cikgu aku dulu..dia selalu pesan, biar ler menabung sikit-sikit dari kecik, "melentur buluh biarlah dari rebungnya" dan pesan cikgu aku "sikit-sikit lama-lama jadi bukit"....

gambar hiasan























sampai sekarang nie aku masih amalkan lagi tabung menabung nie taw tak..seronok sangat kumpul duit syiling nie sebenarnya..daripada dibiarkan bersepah jer kan duit syiling tue, apa salahnya beli tabung satu then masokkan jer dalam tabung..haha..nanti bila dah penuh bawak g bank..suruh diorg simpan duit tabungan tue dalam akaun..kan boleh guna untuk mende-mende yang berfaedah juga kan..hihihi..

so, kesimpulan daripada story aku yang panjang berjala-jala nie aku nak pesan memesan sikit ler dekat korang semua..rasanya bila kita nie dah semakin nak dewasa, bila ada duit syiling dalam dompet kompom korang akan keluarkan lepas tue letak dekat satu tempat..sebabnya takut dompet cepat rosak dengan bermacam-macam kad dalam dompet tue kan..

apa salahnya kalau pegi buat atau beli jeler tabung yang murah-murah lepas tue korang masokkan jer duit syiling dalam tabung tue..bukan susah pun nak buat dan yang paling penting rumah tak berserabut dan bersepah dengan duit syiling korang..hahaha..

         betul kan apa yang aku cakap nie..so, kepada sesiapa yang belum berbuat demikian silalah berbuat demikian..hihihi..






notaKaki : Alhamdulillah.........atas didikan mak dan bapa aku untuk menabung akhirnya sampai sekarang aku rasa aku mampu untuk menjaga kewangan dalam hidup aku..aku xterlalu boros berbelanja...aku bersyukur sebab aku jadik macam nie..thanx my mom n my dad..^_^

2 ulasan:

  1. haha..ini aku menabung penat2 nak belanje ko..sory sikit..haha

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peluang Kerjaya Jururawat

Peluang Kerjaya Jururawat
Rebutlah Peluang Kerjaya Ini..Budak Pj doakan kalian semua berjaya kelak....peace :)